Voetbalblessures bij meisjes

In februari kwam de NOS met een 3-delige serie artikelen over knieblessures bij vrouwen en meisjes (zie linkjes onderaan dit stukje). De conclusie: Vrouwen hebben een veel grotere kans op een ernstige knieblessure dan mannen.
Twee MO17-meiden kwamen bij mij om te vragen hoe dit zit en wat je er aan kan doen. Om dit goed uit te leggen heb je een expert nodig. Op een dinsdagavond kwam fysiotherapeut Alex Hoveling van Boekestein Fysiotherapie in Hoorn aan een groep van 30 spelers en ouders van de MO15, MO17 en Dames1 vertellen wat een kruisbandblessure is en wat je kan doen om te voorkomen dat je hier mee te maken krijgt.

Meisjes hebben van nature een grotere kans op kruisbandletsel doordat ze anders gebouwd zijn dan jongens. Bij meisjes staan de knieën vaker wat naar binnen (X-benen) en ook voetballen zij vaker met rechte benen, waardoor de knie overstrekt word. De combinatie van deze twee zaken zorgen ervoor dat er teveel spanning op de kruisband kan komen te staan en dat die daardoor knapt.
Als dit gebeurt wacht een lange revalidatie. De revalidatie bestaat uit een operatie, 6 weken op krukken lopen en het duurt 9 tot 12 maanden voordat je weer kan gaan voetballen. Alsof dat nog niet genoeg is, is de kans dat je later als je ongeveer 45 jaar bent al last krijgt van slijtage van je knie. Dit wil je natuurlijk allemaal niet, maar gelukkig zijn er oefeningen die je kan doen om de kans te verkleinen dat dit je overkomt. De volgende oefeningen werden opgenoemd:

  • Tijdens het tanden poetsen ga je op één been staan met een licht gebogen knie. Dit doe je zonder je vast te houden en hou je 10 seconden per been vol.
  • Je gaat één stap voor een tafelpoot/paaltje/deurpost/enz. staan en gaat met je knie naar voren. Let er hierbij goed op dat je knie niet naar binnen of naar buiten uitwijkt, maar recht boven je voet blijft gaan.
  • Je gaat met je benen een klein stukje uit elkaar staan en maakt de beweging alsof je op een stoel gaat zitten. Hierbij mogen je knieën niet verder naar voren steken dan de punten van je schoenen. Hoe dieper je kan gaan zitten hoe beter, maar wel weer overeind komen zonder te vallen!

Verder werd er nog iets verteld over spierblessures. Vooral het rekken werd even besproken. Beide teams zijn gewend een warming-up te doen en daarna te gaan rekken, maar dat blijkt dus niet zo’n goed idee. Rekken is nuttiger als je dat dagelijks doet, maar juist niet voordat je gaat voetballen. Elke dag even rekken is juist goed. Bij het rekken neem je de houding aan oor de spier die je wilt rekken en dan rek je die tot het punt dat je spanning in de spier voelt. Niet zover mogelijk gaan, dat is niet goed voor je spieren! Als je het spanningspunt hebt gevonden, hou je die houding 1 minuut vast. Op deze manier zorg je dat je spieren soepel worden.

Na een welverdiend applaus aan Alex gingen we met z’n allen buiten een warming-up doen, daarna niet rekken, maar de huiswerkoefeningen oefenen en met precies 22 spelers partijtje doen. Je zal altijd zien dat er dan van alles en nog wat gebeurd op blessuregebied. Inge viel op haar hand, waardoor haar pink in een bocht stond en Lois kreeg een onbedoelde tik tegen haar gezicht, waarna ze een tand miste. “Als ze nou last van hun knie hadden gehad wist ik wat ze moesten doen, maar over pinken en tanden heeft hij niks verteld,” zei één van de meiden…….

Deel 1: https://nos.nl/artikel/2463738-miedema-mead-en-putellas-waarom-zoveel-kruisbandblessures-bij-topvoetbalsters

Deel 2: https://nos.nl/artikel/2464706-je-geeft-niet-snel-aan-dat-je-vermoeid-bent-straks-word-je-niet-opgesteld

Deel 3: https://nos.nl/artikel/2464921-grote-zorgen-om-puber-voetbalsters-er-komt-een-tsunami-aan-knieletsel-aan